1 d’abr. 2015

A l'abril, "En la orilla"

Després de disfrutar molt amb la tertúlia que vam compartir sobre "La botiga vintage Astor Place", el dijous 30 d'abril, com sempre a les 7 del vespre, comentarem la novel·la de Rafael Chirbes "En la orilla".
 


«Nunca me ofendió, 
en todos aquellos años no me ofendió. 
Ni de palabra ni de obras. 
¿Crees que eso es normal entre las parejas?
No sé si era  amor lo que ella me tenía, 
yo si que la quise con locura...»


RAFAEL CHIRBES (Tavernes de la Valldigna, 27 de juny de 1949) és un escriptor en castellà i crític literari valencià. 

Des dels vuit anys va estudiar a col·legis d'orfes de ferroviaris. Als 15 se'n va anar a Madrid, on va estudiar història moderna i contemporània. Va viure al Marroc (on va ser professor d'espanyol), París, Barcelona, la Corunya, Extremadura, i l'any 2000 va tornar a València. Es va dedicar a la crítica literària durant un temps i posteriorment a altres activitats periodístiques com les ressenyes gastronòmiques (a la revista Sobremesa) i els relats de viatges. La seva primera novel·la, Mimoun (1988), va resultar finalista del premi Herralde i la seva obra La larga marcha (1996) va ser guardonada a Alemanya amb el premi SWR-Bestensliste. Amb aquesta novel·la va iniciar una triologia sobre la societat espanyola que abraça des de la postguerra fins a la transició democràtica espanyola, que es completa amb La caída de Madrid (2000), un retrat de l'especulació immobiliària, va rebre el Premio Nacional de la Crítica i el V premi Dulce Chacón.


La novel·la que llegirem, En la orilla, comença amb la troballa d'un cadàver al pantà d'Olba, localitat de la província de Terol. El protagonista, l'Esteban, ha de tancar el seu negoci deixant a l'atur els seus treballadors. Mentre cuida el seu pare, malalt en fase terminal, l'Esteban analitza els motius que l'han portat a la ruïna. De jove s'havia plantejat escapar d'aquell ambient on vivia, però finalment la rutina el va recloure al seu poble d'on no es va moure mai més. Ara, amb 70 anys, reflexiona sobre aquest passat que potser hauria sigut diferent si s'hagués casat amb la seva exnòvia, que finalment ho va fer amb el seu amic, un emprenedor que es va instal·lar a Madrid i va triomfar en els negocis.

Es tracta d'una obra inspirada en la corrupció, la crisi, el capitalisme financer i la perversitat de l'ésser humà que han acabat amb l'estat del benestar en aquest començament del segle XXI.

Amb aquesta obra Chirbes va ser guardonat amb el Premio Nacional de Narrativa 2014.


Més informació a:


Nova novel·la d'Antonio Hidalgo

L'autor local Antonio Hidalgo Gallardo ha publicat la seva tercera novel·la amb el títol "Por fin el olvido". Després de "La Montaña de las cerezas blancas" (2012) i "Zarzillos de azabache" (2013) ara ens presenta aquesta nova publicació en què retrata un primer amor de joventut d'una noia durant els temps convulsos de la Guerra Civil i que decideix emprendre un nou destí. Segons l'autor és una novel·la sensual on hi destaquen els plaers del cos, la bona taula, la companyia dels amics, la bellesa i la sensualitat. Enhorabona!!!