12 de nov. 2013

Desè aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol

En el desè aniversari de la mort del poeta català Miquel Martí i Pol, la Bibliteca dels Monjos va fer una lectura poètica en diferents llengües. Hi van participar usuaris de la biblioteca de procedències diverses com a mostra de l'obra del poeta, s'ha traduït a més de 15 llengües. A més, vam escoltar una poesia de Sandra D. Roig escrita per a l'ocasió, que compartim aquí amb tots vosaltres.

POEMA EPISTOLAR A MIQUEL MARTÍ I POL
17 d’octubre
Biblioteca de Santa Margarida i els Monjos.

Estimat Miquel.
Quan et penso, afloren colònies tèxtils.
Deu ser per la finestra per la que albiraves el món.
Passats deu anys, diré...
Que l’àrtic s’enfonsa i es desglaça
els estius són més despullats
I els hiverns es calcen empeltats de llana.
Ens degota el llenguatge
i ens minven les lluites.
Miquel, vivim un canvi climàtic social:
els de dalt s’enlairen com coets
i la resta som sediment i substrat
d’una terra que voldria ser esquerdada.
Ens arriben les mans tremoloses al cap del mes
i s’escurcen els somriures a dia dos de mesada.
Qui ho havia de dir Miquel!
tu que has vist miríades de treballadors
i viscut la vida de les fàbriques.
A nosaltres ens abandonen
cecs, dins un túnel del temps
tot reculant a un ritme vertiginós
i d’esquenes.
Fes-me un espai entre els núvols
Voldria sentir l’alè del teu vers
podríem compartir la captivitat
de la paraula que ens habita
i qui sap...
si encara el vent sospiraria
els ocres de l’amor que mai és.

Sandra D. Roig. 

Aquest va ser un dels nombrosíssims actes que s'han anat fent al llarg de l'any a tot Catalunya en memòria del poeta de Roda de Ter, i que van tenir el punt àlgid ahir, 11 de novembre, dia de la mort del poeta, entre els quals es va celebrar un homenatge al Teatre Victòria de Barcelona amb la presència de Lluís Llach, Josep Maria Pou o Emma Vilarassau, entre molts altres, que van participar en un acte organitzat per la Fundació Esclerosi Múltiple i l’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol.

Podeu llegir la crònica de l'homenatge a http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/marti-pol-escena-2830430

Pròxima tertúlia amb 'Mentira'

El dijous 24 d'octubre vam començar el ritme normal de les tertúlies amb La lluvia antes de caer, una novel·la original que crida l'atenció per la seva estructura i la narració, encara que sembli dir poca cosa, podem dir que per a la majoria dels assistens va ser una "novel·la diferent".

La propera trobada és el dia 28 de novembre i parlarem sobre Mentira, d'Enrique de Hériz, un autor nascut a Barcelona el 1964. Va estudiar Filologia Hispànica. El 1994 va publicar la seva primera novel·la. Des de molt jove va treballar en el món editorial, on va arribar a ser director editorial d’diciones B, càrrec que va intentar combinar amb l’escriptura de novel·les. Finalment, va deixar la feina per dedicar-se a la seva vocació. Amb la seva primera novel·la, El día menos pensado (Ediciones B, 1994), va obtenir un impressionant èxit de crítica, que el va confirmar posteriorment com a autor amb l’acollida que va tenir Historia del desorden (Seix Barral, 2000). El 2003 va aconseguir el premi UNED de narrativa breu amb Sorda, pero ruidosa. Ha treballat de traductor i editor. Amb l’obra Mentira va guanyar el V Premi Llibreter 2004.

Podeu trobar una crítica molt interessant al blog Encuentosydesencuentos's. Un paseo entre cuentos y libros con Inés Macpherson (http://encuentosydesencuentos.wordpress.com/2011/10/13/enrique-de-heriz-y-su-extraordinaria-y-vital-mentira/).