21 d’abr. 2013

Salvador Espriu, a l''Àgora'

Demà dilluns a les 23.30 h, el programa Àgora conduït per Xavier Bosch, ofereix l'Especial Salvador Espriu, en què repassarà la figura i l'obra de Salvador Espriu. Amb motiu de l'Any Espriu, la vigília de Sant Jordi l'Àgora vol aprofundir en la figura del gran poeta de les lletres catalanes. Ho farà entrevistant Agustí Pons, autor de la biografia Espriu transparent, i recordant els millors moments de l'entrevista d'Espinàs a Espriu a TV3.

D'altra banda, us recordem que aquest dijous, dia 25 d'abril, a les set del vespre ens trobarem per parlar de la novel·la de Mercè Foradada En el prestatge, autora convidada de la trobada de clubs del juny. Us hi esperem!

10 d’abr. 2013

Mor José Luis Sampedro als 96 anys

Fragment de la notícia apareguda a El Periódico.

L'escriptor, humanista i economista José Luis Sampedro va morir dilluns a la matinada als 96 anys d'edat, segons va anunciar ahir al migdia la seva família. Per exprés desig de l'autor, la notícia s'ha conegut un dia després perquè volia "marxar de manera senzilla i sense publicitat", segons ha manifestat la seva viuda Olga Lucas, amb qui va contraure matrimoni el 2003. Sampedro ha estat incinerat aquest matí al cementiri de La Almudena en la més estricta intimitat.

Nascut a Barcelona el 1917 encara que només hi va viure un any, Sampedro s'ha distingit tota la vida per una trajectòria d'àmplia panoràmica vinculat a l'economia, a l'àmbit universitari i en les últimes dècades amb total dedicació a la literatura, amb supervendes com les novel·les La sonrisa etrusca i La vieja sirena. Membre de la Real Academia Española des del 1990, el 2011 va rebre el Premio Nacional de les Letras Españolas.

Va mantenir sempre una postura humanista crítica amb la decadència moral d'Occident i les brutalitats del capitalisme més liberal. Així, per exemple, va publicar el 2011 el pròleg de l'edició espanyola d'Indigneu-vos, de Stéphane Hessel.

També podeu llegir una entrevista que se li va fer el juliol del 2006: "Sóc un immigrant de la Segona República", o bé recordar la que va reemetre TV3 del programa Singulars.



"És un d'aquells homes que han arribat a ser savi, i cadascuna de les coses que diu és una autèntica lliçó de vida. És José Luis Sampedro, catedràtic d'Estructura Econòmica i d'Ètica. I també escriptor i humanista, i membre de la Real Academia Española de la Lengua. Als 93 anys conserva intactes la curiositat i l'energia intel·lectual. Crític amb el capitalisme i la globalització, diu que vivim en un sistema irracional abocat a la barbàrie. Tot i això, continua creient en l'ésser humà i diu que les persones són, en general, millors que el sistema capitalista, "ferotge", segons ell, en què vivim. Amb ell parlem de la crisi de valors que ens envolta, d'economia, d'educació, si és sostenible el nostre model de desenvolupament. Sempre diu el que pensa i, per ell, saviesa vol dir menysprear el poder i els diners."

La Grècia de Màrkaris i la nostra situació

A l'última tertúlia vam poder mantenir una encesa discussió sobre els temps actuals, tan difícils, que estem vivint. En el seu llibre Petros Màrkaris retrata la situació de Grècia, que cada vegada més ens obre els ulls davant de la nostra. Sabem que no hi ha cap país igual que cap altre, però les notícies que van apareixent cada dia als mitjans de comunicació i la realitat de cada dia, amb l'augment de l'atur i les dificultats econòmiques de moltíssimes famílies, ens desperta un gran sentiment d'indigació i també d'impotència. Tot això es va fer ben evident en la tertúlia sobre el llibre Amb l'aigua fins al coll, un títol molt eloqüent!

D'altra banda, el 25 d'abril us esperem per participar en la tertúlia sobre la primera novel·la de Mercè Foradada, En el prestatge. L'autora vilanovina és l'escollida per a la trobada de clubs que es farà al juny a Vilanova i la Geltrú. Més informació a la pàgina dels nostres clubs, on també trobareu una entrevista a l'autora, en relació amb un altre dels seus llibres, Bruixes.