27 de febr. 2010

Al març tots anem a "La classe"!

Després de fer un viatge a l'Afganistan de les últimes dècades, ara ens desplaçarem en l'espai i en el temps per conèixer de la mà de François Bégaudeau la vida als instituts de França, que potser no dista gaire de la d'aquí. En aquest cas farem una sessió una mica diferent ja que intentarem fer un cinefòrum a partir de la pel·lícula La clase, basada en el llibre del mateix títol, que també llegirem.

En aquesta ocasió, la sessió de la tertúlia que fem cada mes es mourà al dijous 18 de març a les 7 del vespre. A més, us recordem la possibilitat d'assistir a la projecció de la pel·lícula el dijous dia 11 a les 6 de la tarda o bé el dimarts dia 16, també a les 6 de la tarda, a la sala d'actes de la Biblioteca. Podeu veure el tràiler de la pel·lícula a la columna de la dreta.

L'autor del llibre, François Bégaudeau, va néixer a Luçon, França, el 1971. Professor, periodista i escriptor, Bégaudeau col·labora regularment amb diverses revistes i és autor de dues novel·les destacades, Jouer juste (2003) i Dans la diagonale (2005), i també d’una ficció biogràfica dedicada als Rolling Stones, Un démocrate Mick Jagger 1960-1969 (2005). La seva tercera novel·la, Entre les murs (La classe, en català), guardonada amb el premi France Culture-Télérama, ha estat un èxit de vendes a França, on ha superat els 200.000 exemplars venuts i ha estat traduïda a més de 15 llengües. Ell mateix és el guionista i actor de la versió cinematogràfica, dirigida per Laurent Cantet i guanyadora de la Palma d’Or a Cannes 2008.

Sobre el llibre

“Un èxit estimulant. Un text molt divertit, una sàtira punyent que juga sobre tots els registres de la comicitat i l’humor. Una novel•la subtilment política.”

François i els seus col·legues professors es preparen per encarar un nou curs en un institut d’un barri conflictiu de París. Plens de bones intencions, amb ganes d’aportar la millor educació als seus alumnes, es fan forts contra el desànim. Però les cultures i les actituds s’enfronten dins les quatre parets de les aules, microcosmos de la França contemporània. Per divertits i estimulants que puguin ser els adolescents, els seus comportaments poden tallar d’arrel l’entusiasme d’un professor que no cobra prou.
La gran franquesa de François sorprèn els alumnes, però el seu sentit estricte de l’ètica trontolla quan els joves comencen a rebutjar els seus mètodes.

1 de febr. 2010

Al febrer, "Mil sols esplèndids"!

Després de l'èxit de la tertúlia sobre Les veus del Pamano, en què ens van quedar moltes coses per dir, ens retrobarem l'últim dijous de febrer per compartir la nostra experiència lectora amb un llibre de Khaled Hosseini, un autor d'origen afganès que ha triomfat amb El caçador d'estels (en castellà, Cometas en el cielo) i Mil sols esplèndids, la que nosaltres llegirem. Aquí us deixem algunes dades que us poden ajudar a l'hora d'entregar-vos a la lectura d'una novel·la que resulta apassionant i molt il·lustrativa de la situació de l'Afganistan.


Khaled Hosseini va néixer a Kabul (Afganistan) el 4 de març de 1965. El seu pare va ser diplomàtic del Ministeri d’Afers Exteriors de l’Afganistan i la seva mare ensenyava farsi i Història en un gran institut a Kabul. El 1976, el Ministeri d’Afers Exteriors va enviar la família a París. El 1980 estaven preparats per tornar a Kabul però en aquella època l’Afganistan havia patit la invasió soviètica. Els Hosseini van rebre asil polític dels Estats Units. El setembre del 1980 es van traslladar a San José, Califòrnia. Hosseini va acabar els estudis secundaris el 1984 i va ingresar a la Universitat de Santa Clara, on es va graduar en Biologia el 1988. L’any següent va entrar a la Facultat de Medicina de San Diego (Califòrnia), on el 1993 es va llicenciar en Medicina. Va completar les seves pràctiques com a resident al Cedars-Sinai Hospital de Los Angeles. Va treballar com a intern en pràctiques del 1996 al 2004. Mentre feia aquestes pràctiques, va començar a escriure la seva primera novel·la, El caçador d’estels, que es va publicar el 2003 i que, des d’aleshores, s’ha convertit en un best-seller i s’ha publicat en 38 països. El 2006 va ser nomenat ambaixador de bona voluntat de l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats).

A Mil sols esplèndids, Khaled Hosseini ens familiaritza amb trenta anys de la història i de les guerres de l’Afganistan. Guerres que, com totes, malmeten una societat cansada de misèries i de destins impossibles. però sobretot ens emociona amb la història de dues dones, la Mariam i la Laila, de generacions, orígens i destins molt diferents, però unides per un mateix objectiu: defensar la dignitat de la dona en una societat que – com sabeu– intenta silenciar-la. I prendre consciència del que significa ser pare, mare, fill o filla d’algú. I tornar a Kabul, la ciutat dels mil sols esplèndids que tants afganesos han hagut d’abandonar per culpa de les guerres, la fam, l’anarquia i l’opressió. La Mariam i la Laila són a punt d’enfonsar-se com el Titànic, però gràcies a la seva amistat, redrecen el rumb i encaren una nova etapa plena d’esperança pel futur.Una novel·la que està escrita des de la convicció que l’amor i la solidaritat és el que veritablement mou muntanyes.